Zo vindt u de ideale espresso­machine

Twee espressos uit een handmatige machineEen smaakvol kopje koffie is tegenwoordig eenvoudig thuis te maken. Belangrijk zijn goede koffie en een goede espressomachine. Hieronder zetten we een aantal tips over verschillende espressomachines op een rij.

 

 

Soorten espressomachines

Voordat u beslist welke espressomachine u graag thuis zou willen hebben, is het goed om na te gaan wat u van de machine verwacht. In grote lijnen kunnen we de apparaten onderverdelen in vol- en halfautomatische espressomachines, handmatige espressomachines en espressomachines met een gesloten portiemechanisme. De volautomatische doen (de naam zegt het al) in principe de meeste handelingen automatisch, dat wil zeggen, van tevoren vult u het apparaat met espresso bonen of gemalen koffie, u stelt de standaard maalgraad in, de hoeveelheid water, en met één druk op de knop is er een kopje klaar. Drinkt u regelmatig een latte of een cappuccino, dan is het slim om een machine met melkreservoir te nemen.

Handmatige espressomachines

De naam zegt het al, deze apparaten vragen om meer handelingen tijdens het maken van een kop koffie. De piston vult u met gemalen koffie en vervolgens draait u deze in het apparaat. Het is het typische apparaat dat gebruikt wordt in koffiebars. Hierbij is het overigens wel belangrijk om voor aanschaf op het materiaal te letten. Bij koper is de temperatuur geleiding namelijk het beste en aluminium is gevoeliger voor kalkaanslag.

Gesloten systemen

De populaire machines met een gesloten portiemechanisme zijn er onder andere  van Lavazza A Modo Mio en Nespresso. De fabrikanten hebben vaak capsules ontwikkeld die in deze machines passen. Deze capsules steekt u in de houder van de machine. Deze apparaten zijn vaak kleiner dan de automatische espressomachines en vragen om minder schoonmaakwerk. De capsules zijn over het algemeen wel iets kostbaarder dan gewone espresso bonen of gemalen koffie. Dit is dus niet direct de goedkoopste optie, maar wel een smaakvolle. Het ligt aan uw melkgebruik, aan uw budget en uw smaak welke van de drie soorten machines het beste bij u past.

Foto:Firma V – Fotolia

 

 Gerelateerde artikelen:

Tags: , , ,