Virussen op een Mac: mogelijk of vrijwel onmogelijk?

tallen met de woord VirusHeeft u een Mac? Dan hoeft u eigenlijk totaal niet bang te zijn voor virussen. In tegenstelling tot voor het Windows platform zijn er nauwelijks virussen bekend en richten deze over het algemeen niet gemakkelijk veel schade aan uw computer aan.

Veel minder virussen

Het aantal virussen voor Mac is allereerst een stuk kleiner dan voor Windows. Met een Windows computer kunt u te maken krijgen met ongeveer 100.000 verschillende virussen. Voor de Mac zijn er slechts enkele tientallen virussen bekend, waardoor de kans klein is dat u er last van zal krijgen en de kans nog kleiner is dat er niets aan te doen valt. Wat dat betreft hoeven gebruikers van een Apple niet bang te zijn voor virussen. Dat heeft te maken met het relatief kleine aantal Mac computers dat er gebruikt wordt, maar nog veel meer met de opbouw van de computers van Apple.

Gebrek aan rechten

Om als virus schade aan te kunnen richten dient er sprake te zijn van beschikbare rechten, waarmee er bepaalde zaken op een computer veranderd of verwijderd kunnen worden. Op een Windows computer is het vrij eenvoudig om die rechten te bemachtigen en kan de gebruiker daar zeer ver in gaan. Op een Mac computer zijn er doorgaans veel minder rechten beschikbaar, aangezien Apple voor een groot deel zelf bepaalt hoe de computer is ingesteld en reageert. Dat betekent dus ook dat virussen veel minder kans hebben om schade aan te richten, op het moment dat u geïnfecteerd zou zijn.

Virusscanner niet nodig

In principe is het met een Mac dan ook niet nodig om een virusscanner aan te schaffen. Uiteraard is het aan de andere kant wel verstandig om zelf goed op te passen, bijvoorbeeld met het openen van emailberichten en het bezoeken van websites met illegale software, films of audiobestanden. Dat zijn de plaatsen waar de virussen over het algemeen actief zijn, waardoor het verstandig is om die zoveel mogelijk te mijden. Op die manier zal u zo min mogelijk last hebben van virussen op een Mac en kunt u met een gerust hart gebruik maken van de computer.

Image: so47 – FotoliaGerelateerde artikelen:

Tags: