Opmerkelijke gevallen van datalek bij organisaties

tallen mit de woord dataprivacyEen datalek kan voor vervelende problemen zorgen, aangezien gegevens op straat kunnen komen te liggen die voor niemand anders bestemd zijn. Met name gegevens over een creditcard zijn erg waardevol en daarmee interessant voor de meest moderne vorm van criminaliteit op het internet.

Datalek bij KPN

Met name het datalek bij KPN heeft in de afgelopen tijd voor opzien gezorgd. Dat heeft te maken met het feit dat KPN te maken had met een lek in de beveiliging, waardoor de gegevens van talloze klanten beschikbaar waren en op straat kwamen te liggen. Internetcriminelen waren er snel bij en claimden dat ze de gegevens hadden weten te kopiëren of verplaatsen. KPN stond voor de keuze om te betalen voor de diefstal of aan de andere kant het risico te nemen dat het allemaal wel mee zou vallen. Vooral het onder de pet houden van het lek heeft voor schade aan het imago gezorgd.

Datalek bij LinkedIn

Daarnaast zijn de gegevens van veel mensen op straat komen te liggen door een lek bij LinkedIn. De wachtwoorden van de netwerksite waren gekraakt, waardoor men de mogelijkheid om in te loggen en alle gegevens over te nemen. Veel van de gegevens op LinkedIn zijn publiek toegankelijk, maar het ging daarnaast ook om de persoonsgegevens en natuurlijk het wachtwoord dat men gebruikt. Met het wachtwoord wilde criminelen proberen andere accounts te openen, waardoor er meer gegevens beschikbaar konden worden gemaakt. Door het wachtwoord aan te passen en het verder nergens meer te gebruiken was dit probleem relatief gemakkelijk te verhelpen.

Datalekken afdichten

Het is voor bedrijven van steeds meer belang om de datalekken netjes af te dichten en er op die manier voor te zorgen dat criminelen geen toegang hebben tot de gegevens. De persoonsgegevens kennen een grote waarde, aangezien bedrijven daar gebruik van kunnen maken binnen hun marketing. Door de website en profielen goed te beveiligen kan men hier niet zomaar toegang tot krijgen. Het is daarnaast zaak dat internetgebruikers zelf goed realiseren dat ze niet zomaar allerlei data dienen te delen, of aan de andere kant in ieder geval zeker te zijn van een goede beveiliging.

Foto: ChaotiC_PhotographY – Fotolia
Gerelateerde artikelen:

Tags: , ,