Hoe beschermt een firewall uw gegevens?

Daten schuetzenEen firewall kan u helpen bij het beschermen van uw gegevens, door ervoor te zorgen dat niet zomaar iedereen toegang heeft tot uw computer en uw programma’s niet zomaar contact kunnen maken met het internet. Een firewall is als het ware een poortwachter, die alles netjes in de gaten houdt.

Inkomende verbindingen

Allereerst kijkt de firewall naar de inkomende verbindingen, zodat externe personen of apparaten niet zomaar de mogelijkheid hebben om u te bereiken. Zodra iets of iemand contact met u probeert te maken kijkt de firewall naar de configuratie en wordt er aan de hand daarvan bepaald of het contact toegestaan is. De firewall zal ongewenste verbindingen blokkeren en daar eventueel een melding van geven.

Uitgaande verbindingen

Daarnaast kan een firewall zich ook richting op uitgaande verbindingen, om er op die manier voor te zorgen dat programma’s op uw computer niet zomaar het internet op kunnen. Er wordt opnieuw gebruik gemaakt van uw protocol en configuratie, om te bepalen welke programma’s de mogelijkheid hebben om het netwerk of zelfs het internet te benaderen. Hierdoor ontstaat er een veilige omgeving, waarbij bijvoorbeeld virussen niet zomaar de mogelijkheid hebben om zich op uw netwerk of het internet te verspreiden.

Standaard firewall in Windows

U kunt heel eenvoudig gebruik maken van een firewall, aangezien die gewoon standaard bij Windows inbegrepen zit. Het gaat uiteraard om een relatief eenvoudige uitvoering, waardoor het in een aantal gevallen verstandig is om een ander pakket aan te schaffen. Houd er in dat geval wel rekening mee dat u de Windows firewall uit dient te schakelen, aangezien u er slechts een kunt gebruiken. Uiteraard kunt u uitzonderingen toevoegen aan iedere firewall, om ervoor te zorgen dat bepaalde programma’s toegang zullen hebben tot uw netwerkomgeving en daarnaast ook de rest van het internet. 

Foto: Sergio Dona- Fotolia
Gerelateerde artikelen:

Tags: , , ,