Hoe aardbevings­bestendige gebouwen worden gebouwd

Aardbevingen komen regelmatig voor en kunnen een hoop schade aanrichten, onder andere aan gebouwen die er staan. Met name in de grote steden kan de schade flink oplopen, op het moment dat er sprake is van een stevige Aardbeving in het gebied.

Stevige muren en vloeren

We slagen er steeds beter in om aardbevingsbestendige gebouwen te bouwen en er op die manier voor te zorgen dat er minder snel schade ontstaat. Men doet dit onder andere door gebruik te maken van zeer stevige muren en vloeren. Het beton wordt zwaarder uitgevoerd, waardoor het in staat is om meer krachten te weerstaan. Tijdens een aardbeving komen er ontzettend veel krachten vrij, aangezien het gebouw begint te bewegen. De muren en vloeren kunnen in een brede vorm veel van die krachtig opvangen, waardoor de woning of een ander gebouw ook tijdens een aardbeving gewoon kan blijven staan.

Beweging van gebouwen

Daarnaast zorgen de bouwers van aardbevingsbestendige gebouwen ervoor dat de gebouwen op een goede manier mee kunnen bewegen tijdens een aardbeving. Het is op zich niet erg dat een gebouw beweegt, mits we daar maar op een gecontroleerde manier voor kunnen zorgen. Door een gebouw ook onderaan mee te laten bewegen ontstaat er in het midden minder frictie wanneer de bovenkant heen en weer begint te schudden. Op die manier worden de krachten die vrijkomen flink beperkt en slagen de muren en vloeren van beton er over het algemeen in om het geheel zo goed mogelijk op te vangen en te verwerken.

Minder hoog bouwen

Tenslotte is het in een aantal gevallen verstandig om minder hoog te bouwen, aangezien de hoogte ervoor zorgt dat de beweging van het geheel groter zal worden. Hoe hoger een gebouw is, hoe meer het heen en weer zal bewegen, ook op het moment dat er geen sprake is van een aardbeving. Door die krachten op te vangen wordt schade voorkomen, maar indien de beweging te groot wordt is dit zeer duur en niet altijd goed mogelijk. De aardbevingsbestendige gebouwen zijn daarom vaak minder hoog dan de reguliere exemplaren, al is dat in de grote steden natuurlijk niet altijd de beste oplossing.

Foto:Stefan Lochmann – FotoliaGerelateerde artikelen:

Tags: ,