Het klaslokaal van de toekomst: hoe kan techniek het leren beïnvloeden?

Foto's op een eBoardHet klaslokaal van de toekomst is er al! Waar je vroeger uren moest luisteren naar een pratende docent, en moest onthouden wat hij of zij nu eigenlijk te melden had worden de lessen tegenwoordig, dankzij een eBoard en internettelevisie interactief gemaakt.

Effectief leren

Natuurlijk kon het ook niet anders. Voor alle huishoudelijke taken wordt een oplossing bedacht om deze taken makkelijker te maken en te verlichten. Zo ook voor alle lessen op school. Waarom zou een docent nog een uitgebreid en interessant verhaal voordragen als het ook kan door een goed gedocumenteerd programma op televisie te laten zien. Een bepaald leerdoel moet zo effectief mogelijk verteld worden aan de leerlingen. Waarom zou een docent dit zelf verzinnen als iemand anders het op televisie met beeldmateriaal veel effectiever kan?

Interactief

Niet alleen bieden de mogelijkheden van eBoard en internettelevisie de docent verlichting van zijn taak, ze kunnen de les ook interactiever maken. Interactieve moderne media kunnen bepaalde voorbeelden laten zien die de docent niet in een klaslokaal kan laten zien. Neem bijvoorbeeld een schilderij uit het Rijksmuseum of een Engelse telefooncel. Deze kunnen in een boek beschreven worden. Interactiever wordt het als je de leerlingen het schilderij of de telefooncel laat zien in hun omgeving met de geluiden of taal die erbij hoort.

Waarom zouden de schilderijen niet terug praten als je ze een vraag stelt over de tijd waarin het gemaakt werd. Wat wordt eerder onthouden denkt u?

Verlichting

Naast dat de lessen zo effectief mogelijk verteld kunnen worden met eBoard en internettelevisie geeft het ook verlichting voor de docent. De docent hoeft de les niet meer voor te bereiden maar kan de tijd nuttig besteden met leerlingen die extra uitleg of hulp nodig hebben. De docent kan meer aandacht besteden aan de individuele leerling in plaats van de gehele klas. De andere mogelijkheid voor de docent is dat hij of zij meer aandacht kan besteden aan zaken die tegenwoordig in het onderwijs spelen. Dit kunnen zaken zijn zoals opvoeding, leeromgeving en thuissituatie.

Interactieve effectieve lessen zijn al aanwezig in het onderwijs en zijn hard op weg om naar school gaan leuk en effectief te maken.

Foto: itestro – FotoliaGerelateerde artikelen:

Tags: ,